Julkalendern lucka nr 18

18 december!
Gud vad fort tiden går, snart är det ju julafton!!
Idag tänkte jag ta en liten kort paus från julgodis (var inte oroliga vi återgår till julgodiset imorgon), men jag tänker forfarander vara kvar i köket.
När vi öppnar luckan den 18:de december hittar vi nämligen: Ungsbakad julskinka!
Hemma har vi alltid gjort skinkan själva, men jag har förstått att många köper färdigkokta som de bara sedan griljerar själva.
Men då missar man ju den härliga känslan man får av att göra en egen, den underbara lukten och det goda spadet som blir!
Jag gör alltid min skinka i ugnen. Det inte svårt och jag ska nu berätta och visa bilder på hur man gör:
Ställ ugnen på 175 grader

Klä in en djup plåt med aluminumfolie

Klipp upp förpackningen runt den rimmade skinkan, men låt nätet vara kvar.
Skölj skinkan under vatten för att få bort överflödigt salt

Klä in skinkan med folie och stick in en kökstermometer i den tjockaste delen av skinkan

Ställ in klockan på ca 73-74 grader

In med skinkan i nedre delen av ugnen
När klockan piper ta ur skinkan ur ugnen, öppna foliepaketet och låt skinkan svalna något.

Spat som blir kan sparas och användas till dopp i grytan om man så vill
Klipp därefter loss nätet

Skär bort svålen och om det finns mycket fett skär även bort en del av fettet, dock inte allt.

Nu är det dags för griljering!
Höj värmen på ugnen till 200 grader.
Lägg ny folie på plåten och placera skinkan på den

Tag fram ett ägg, senap och ströbröd.

Blanda ägget med 3 msk senap och bred eller pensla på blandningen på skinkan

Strö på ströbröd

In med skinkan i ugnen igen tills den fått fin färg, ca 10-15 min
KLAR!!

God jul =)

Kommentarer
Trackback